«

»

huhti 16

Hiustenhoidossa on tärkeää tunnistaa oma hiustyyppi

Miten hiukset pestään oikein?

 

  1. Kastele hiukset huolellisesti. Annostele euron kolikon kokoinen läikkä shampoota kämmenellesi (tai enemmän, jos hiukset ovat hyvin pitkät tai paksut). Hiero kämmeniäsi yhteen niin, että shampoo leväiä joka puolelle käsiisi, sormien ympärille ja kämmenselkiin.
  2. Aloita hiusten tyvestä. Levitä shampoota myös päälaelle äläkä unohda takaraivoa ja korvien takana olevia hiuksia. Ennen kuin otat lisää shampoota, valuta hiuksille hieman vettä. Se levittää shampoon tasaisesti hiuspohjaan.
  3. Hiero hiuspohjaa kunnolla. Vaahdota hiuksista vain tyvi, sillä tyvi ja hiuspohja rasvoittuvat eniten. Hiusten pituudet ja latvat peseytyvät samalla, kun huuhtelet shampoon hiuksista.
  4. Huuhtele hiukset huolellisesti. Jos hiuksesti ovat todella likaiset, voit pestä ne shampoolla toisenkin kerran.
  5. Sivele hiusten latvoihin hoitoainetta. Hiuspohjaan sitä ei tarvita.
  6. Huuhtele huolellisesti.

Miten valita oikea shampoo ja hoitoaine?

 

Etsi tuotteet, joilla tuntuu todella olevan vaikutusta siihen, miltä hiuksesi näyttävät ja tuntuvat. Selvitä ensin hiustyyppisi: paksut ja karheat, sileät ja kurittomat, rasvoittuvat ja liukaat vai kuivat ja hauraat hiukset? Mikäli käytät hiustenpidennyksiä, jotka on valmistettu aidosta hiuksesta, voit käyttää mitä tahansa normaalille hiukselle tarkoitettua shampoota. Valitse kuitenkin shampoo hiustenpidennysten hiustyypin mukaan. Voit myös käyttää erikseen hiustenpidennyksille tarkoitettua shampoota, joita myydään erikoismyymälöissä. Hiustenpidennykset kuivuvat normaalia hiusta nopeammin, joten erikoisshampoon käyttö voi olla järkevää. Shampoita myydään monissa paikoissa kaupoista apteekkeihin, ja jokainen niistä pesee varmasti hiuksesi puhtaiksi. Yritä löytää tuote, joka tekee hiuksistasi myös mukavan tuntuiset. Huono uutinen on, että saatat joutua kokeilemaan monia shampoita, ennen kuin löydät omasi. Hyvä uutinen on, että paras shampoo ei välttämättä ole se kaikkein kallein.

Miten tunnistan hiustyyppini?

Rasvoittuvat hiukset näyttävät siltä, kuin ne pitäisi pestä joka aamu. Monesti varsinkin teini-iässä tukka rasvoittuu nopeasti, kun hormoonit saavat öljyä tuottavat rauhaset käymään ylikierroksilla.

Kuivat hiukset tuntuvat karheilta, haurailta ja kuivilta. Sileät hiukset ovat pehmeät ja ohuet. Niitä voi olla vaikea muotoilla kunnolla

Luonnonkiharat hiukset pörröttyvät helposti ja voivat olla vaikeasti hallittavat. Hiukset kihartuvat, ellei niitä föönaa suoriksi.

Normaalit hiukset näyttävät likaisina rasvaisilta ja voivat olla latvoista kuivat.

 

Valitsenko marketti- vai merkkituotteen?

Vältä pilkkahintaisia shampoita. Ne eivät juurikaan eroa normaalista tiskiaineesta. Halpiskin pesee hiukset puhtaiksi, mutta sen jäljiltä hiukset ovat kuin kuivat oljenkorret. Tunnettujen merkkien keskihintaiset shampoot ovat useimmiten varma valinta. Niissä on yleensä korkealuokkaisia raaka-aineita, ja ne toimivat hyvin. Sinun hiuksesi tuskin tarvitsevt huipputehokkaita tuotteita, jotka on suunniteltu hoitamaan lähinnä rasittuneita, kemiallisilla aineilla käsiteltyjä hiuksia.

Miten välttää perinteiset hiusongelmat?

Kaksihaaraiset

Katso oikein tarkkaan hiuksen latvoja. Jos hius jakaantuu kahdeksi, niin kuin kalanpyrstö, sinulla on kaksihaaraisia. Ne ovat merkki siitä, että hiuksesi ovat kuluneet. Esimerkiksi kihartimien ja muiden kuumien muotoilulaitteiden käyttö tai liian ahkera hiusten harjaaminen voi aiheuttaa kaksihaaraisia. Niitä ei voi korjata, mutta ne voi leikata pois.

Hilseily

Hilseily on hiuspohjan yleinen vaiva, jonka aiheuttaa hiivasieniin kuuluva pieneliö nimeltään Piturosporum ovale. Sitä on kaikilla, mutta joskus se viilliintyy. Silloin kuollut ihosolukko irtoilee hilseenä. Koska hilseilyä aiheuttaa pieneliö, joka kuuluu luontaisesti jokaisen elimistöön, hilseestä ei voi kokonaan päästä eroon. Mutta sitä voi tehokkaasti hillitä erilaisilla hilseshampoilla.

Mikäli hilseshampoolla ei ole vaikutusta voi kyse olla jostakin muutsta hiuspohjan sairaudesta, kuten psoriasiksesta tai rohtumasta. Jos epäilet jotain näistä, kannattaa ehdottomasti käydä lääkärillä.

Kloorivesi vaikuttaa hiuksiin

Kloorivesi käyttäytyy valkaisuaineen tavoin. Se vaalentaa hiuksen pigmenttiä ja karhentaa hiusta, jolloin hiukset voivat menettää kiiltoaan. Kun hiuksen päällimmäinen kerros on vahingoittunut, kemikaalit pääsevät tunkeutumaan hiukseen ja tekevät siitä hauraamman.

Klooriveden haittoja voit vähentää kastelemalla hiukset kunnolla suihkussa, ennen kuin menet altaaseen. Märät hiukset eivät ime itseensä niin paljon kloorivettä kuin kuivat. Heti uimisen jälkeen kannattaa hiukset pestä huolellisesti, mieluiten syväpuhdistavalla shampoolla, joka poistaa kloorin, Käytä hiuksille reilusti hoitoainetta.

Uima-altaan vesi voi tehdä vaaleat hiukset vihertäviksi. Kloorivesi ei tätä aiheuta vaan kuparisulfaatti. Se on uima-allasvesiin lisättyä sinistä mineraalisuolaa joka estää levien kasvun. Jos hiuksen ulommainen kerros on vahingoittunut, kuparisulfaatti pääsee tunkeutumaan hiuksen sisälle. Sininen suola plus vaalea hius on yhtä kuin vihertävät hiukset.

Millainen hiusharja sopii minulle ja mihin tilanteeseen?

Melaharja

Käyttö pitkien hiusten selvittämiseen tai hiusten suoristamiseen hiustenkuivaajan avulla.

Luurankoharja

Käytetään paksujen, karheiden hiusten selvittämiseen ja apuna föönauksessa.

Pyöreä harja

Pyöreä harja soveltuu hiusten kihartamiseen tai muotoiluun föönin avulla. Pyöreällä harjalla voi myös nostaa tyveä ja lisätä hiusten tuuheutta.

Puinen harja

Puinen harja on omiaan helposti sähköistyville hiuksille, sillä puuharja vähentää hiusten sähköisyyttä.

Aitohiusharja

Käytetään hiusten selvittämiseen. Aitoharjas levittää hyvin hiusten luonnollisia öljyjä, ja kuminen varsi vähentää hiusten sähköisyyttä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>